Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Επετειακή εκδήλωση για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

 


Αγαπητοί Έφεδροι

Στις 30 Μαΐου 2022, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:30, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Θεσσαλονίκης, ύστερα από διετή διακοπή εκδηλώσεων λόγω της πανδημίας, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την επετειακή εκδήλωση για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης με ομιλητή τον Αντγο ε.α. πρώην Διοικητή του Γ΄ΣΣ κ. Ιωάννη Ζούκα με θέμα: «Από την Άλωση της Πόλης στην Μικρασιατική Καταστροφή». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών της ΛΑΦΘ και την παρακολούθησαν περίπου 200 μέλη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αιδεσιμολογιώτατος Πατήρ Δημήτριος, εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Τομέα Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Υποδιοικητής του Γ΄ΣΣ Υπσγος κ. Δημοσθένης Κωστόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ευστάθιος Αβραμίδης ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών κ. Γεώργιος Πουρνάρης, η βουλευτής κα. Άννα Ευθυμίου, Στρατηγοί (εα), Καθηγητές Πανεπιστημίου, καθώς και λοιποί επίσημοι προσκεκλημένοι.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΝΘ, κ. Δημήτριος Σταύρακας, καλωσόρισε τους Επισήμους, τα μελή τοιυ Συνδέσμου και λοιπούς παρευρεθέντες στην εκδήλωση. Ο κ. Καλίτσης Χαράλαμπος, Έφορος στο Δ.Σ. του Συνδέσμου μας και εκπρόσωπός μας στο ΚΔΣ της ΑΠΟΕΑ, διάβασε χαιρετισμό του Προέδρου της ΑΠΟΕΑ κ. Φίλιππου Κωσταρά και ο Αντιπρόεδρος, κ. Στυλιανός Δαλαμπίρας παρουσίασε τον ομιλητή αναφερόμενος στο βιογραφικό του.

Η ομιλία του Αντγου ε.α κ. Ιωάννη Ζούκα, ήταν άκρως εμπεριστατωμένη και με εύγλωττη περιγραφή των αιτίων, των γεγονότων και των συνεπειών τους για την Χώρα μας. Αναλύθηκε, ιστορικά εκτενώς, όλη η διαδρομή του Βυζαντίου πριν την Άλωση, τα αίτια της Άλωσης και της πτώσης της Πόλης και η πορεία μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή. Κατέδειξε πως όταν υπάρχουν διχογνωμίες και δεν ομονοούμε η κατάληξη είναι πάντα η ίδια, η καταστροφή. Εντυπωσίασε με την σχεδόν απνευστί και άνευ βοηθήματος παράθεση των ιστορικών γεγονότων και αιτίων, που μας έφεραν από την Άλωση της Πόλης στην Μικρασιατική Καταστροφή. Οι εντυπώσεις, καθ’ ομολογίαν των συμμετεχόντων, υπήρξαν άριστες. Ο κ. Δαλαμπίρας ευχαρίστησε τον ομιλητή εκ μέρους του ΣΕΑΝΘ για την από καρδιάς ομιλία του.

Μετά την ομιλία ακολούθησαν σε εξαιρετική απόδοση, ύμνοι και τραγούδια σχετικά με την εκδήλωση, από μέλη της Χορωδίας (Εργαστήρι
Παρασημαντικής) υπό τη διεύθυνση του εξαίρετου Xoράρχη, Δρ. μουσικολογίας, κ. Σωτηρίου Δεσπότη.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Χοράρχη Διδάκτορα Μουσικολογίας, Καθηγητή Μουσικής στην Μέση Εκπαίδευση, Πρωτοψάλτη στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας και τα λαμπρά μέλη της χορωδίας εκ μέρους του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Θεσσαλονίκης, για την ευγενική, ανεπιφύλακτη και έκθυμη αποδοχή της πρόσκλησής μας.

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που δόθηκε στη Αίθουσα «ΑΛΚΗΣΤΙΣ» της ΛΑΦΘ στην άριστη επιτυχία της οποίας συνέβαλε σημαντικά ο Δντής και το προσωπικό της ΛΑΦΘ.

Τέλος ο Πρόεδρος κ. Δημήτριος Σταύρακας ευχαρίστησε όλους και πάλι, που με την παρουσία τους τίμησαν την επέτειο για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και ιδιαίτερα τον ομιλητή κ. Ιωάννη Ζούκα και για την αμέριστη βοήθειά του στον Σύνδεσμο, όποτε και όταν χρειάστηκε.

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Ευστ. Σταύρακας
Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονίας Α.Π.Θ.
Πρώην Καθηγητής Γ.Π.Α.
 
 
Φωτογραφίες
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου